Hoe voer je een technische SEO-audit uit?

TTom 14 september 2023 18:57

Je hebt vast wel eens gehoord van de term 'SEO-audit'. Maar wat betekent het precies en vooral, hoe voer je het uit? In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van technische SEO-audits en geven we je een stap-voor-stap gids om je eigen audit uit te voeren.

Wat is een technische SEO-audit?

Een technische SEO-audit is een diepgaand onderzoek naar de technische aspecten van je website die invloed hebben op de SEO. Hierbij kun je denken aan de snelheid van je website, de structuur, het gebruik van tags, en nog veel meer. Het doel van een technische SEO-audit is om te ontdekken waar verbeteringen mogelijk zijn, om zo je website te optimaliseren en je SERP-ranking te verbeteren.

Belang van een technische SEO-audit

Het uitvoeren van een technische SEO-audit is essentieel voor het succes van je website. Het helpt je om eventuele problemen te identificeren die je ranking in de zoekmachine resultaten (SERPs) kunnen beïnvloeden. Verder kan het je inzicht geven in hoe je website presteert en waar er ruimte is voor verbetering.

Stappenplan voor een technische SEO-audit

  1. Crawl je website Het crawlen van je website is de eerste stap in een technische SEO-audit. Dit helpt je om fouten te ontdekken zoals gebroken links, ontbrekende titels en beschrijvingen, en pagina's die niet geïndexeerd kunnen worden.

  2. Controleer je website snelheid Een langzame website kan een slechte gebruikerservaring veroorzaken en je SEO negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je website snel laadt op alle apparaten.

  3. Analyseer je website structuur Een goed gestructureerde website maakt het makkelijker voor zoekmachines om je content te crawlen en te indexeren. Controleer of je gebruik maakt van header tags, meta tags, alt tags, en of je een sitemap hebt.

  4. Controleer je content Zorg ervoor dat je content van hoge kwaliteit is, uniek, relevant en geoptimaliseerd voor keywords. Vermijd duplicate content en vul ontbrekende meta beschrijvingen in.

  5. Controleer je backlinks Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van je SEO. Controleer de kwaliteit van je backlinks en verwijder eventuele schadelijke links.

Tools voor een technische SEO-audit

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een technische SEO-audit. Hieronder vind je een tabel met enkele populaire tools en wat ze doen:

Tool Functie
Google Search Console Identificeer crawl fouten, bekijk je backlinks, test je sitemap, en meer.
SEMrush Voer een volledige SEO-audit uit, controleer je backlinks, track je ranking, en meer.
Screaming Frog Crawl je website om fouten en verbeterpunten te ontdekken.

Het uitvoeren van een technische SEO-audit is een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO-strategie. Met de juiste aanpak en tools kun je je website optimaliseren, je SEO verbeteren en je ranking in de SERPs verhogen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.