Hoe verbeter je de crawlbaarheid van je website voor SEO?

TTom 18 september 2023 07:02

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, is een essentieel onderdeel van de online aanwezigheid van je bedrijf. Maar wat betekent 'crawlbaarheid' precies en hoe kun je de crawlbaarheid van je website verbeteren?

Crawlbaarheid verwijst naar het vermogen van een zoekmachine (zoals Google) om door je site te navigeren en de inhoud te ontdekken en indexeren. Een website met een goede crawlbaarheid is makkelijker te vinden en te indexeren door zoekmachines, wat kan leiden tot hogere rankings in zoekresultaten. Hier zijn wat tips over hoe je de crawlbaarheid van je website kunt verbeteren.

Structuur van je website

De structuur van je website is een belangrijk aspect van de crawlbaarheid. Een goed gestructureerde site maakt het voor crawlers makkelijker om je inhoud te vinden en te indexeren. Zorg ervoor dat je een duidelijke link structuur hebt, met goed georganiseerde interne linken. Het gebruik van een sitemap kan ook helpen om de structuur van je site duidelijk te maken aan zoekmachines.

Snelheid van je website

De snelheid van je website kan een grote impact hebben op de crawlbaarheid. Als je site langzaam laadt, kunnen crawlers minder pagina's indexeren in hun gegeven crawl budget. Dit kan leiden tot een lagere indexering van je site en uiteindelijk een lagere positie in de zoekresultaten. Het verbeteren van de laadsnelheid van je site kan dus bijdragen aan de crawlbaarheid. Dit kan omvatten het optimaliseren van afbeeldingen, het verminderen van het aantal serveraanvragen en het gebruik van browser caching.

Mobiele optimalisatie

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om op het web te surfen, dus het is belangrijk dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Een website die niet mobielvriendelijk is, kan problemen veroorzaken voor zowel gebruikers als crawlers, en kan je positie in de zoekresultaten negatief beïnvloeden.

Gebruik van robots.txt

Het robots.txt-bestand is een belangrijk onderdeel van de crawlbaarheid van je website. Dit bestand geeft aan welke delen van je site crawlers mogen bezoeken, en welke ze moeten negeren. Het correct instellen van je robots.txt-bestand kan helpen om ervoor te zorgen dat crawlers de juiste delen van je site bezoeken.

Vermijd dode links

Dode links, of links die naar niet-bestaande pagina's leiden, kunnen een negatief effect hebben op de crawlbaarheid van je site. Ze kunnen crawlers leiden naar 'dode eindes' en je link structuur verstoren. Het is daarom belangrijk om je site regelmatig te controleren op dode links en deze te fixen of te verwijderen.

Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste punten om de crawlbaarheid van je website te verbeteren:

Actie Beschrijving
Verbeter de structuur van je website Maak een duidelijke link structuur en gebruik een sitemap
Verhoog de snelheid van je website Optimaliseer afbeeldingen, verminder serveraanvragen en gebruik browser caching
Optimaliseer voor mobiele apparaten Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is
Gebruik robots.txt Geef aan welke delen van je site crawlers mogen bezoeken
Vermijd dode links Controleer regelmatig op dode links en fix of verwijder ze

Door deze stappen te volgen, kun je de crawlbaarheid van je website verbeteren en je SEO verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.