Hoe maak je een SEO-dashboard in Google Analytics?

TTom 7 oktober 2023 18:36

SEO is een essentieel onderdeel van elk online marketingplan. Maar het kan een uitdaging zijn om je SEO-prestaties te meten en te analyseren. Gelukkig kan Google Analytics een krachtige tool zijn voor het bijhouden van je SEO-inspanningen. In dit artikel leren we je hoe je een SEO-dashboard maakt in Google Analytics.

Wat is een SEO-dashboard in Google Analytics?

Een SEO-dashboard in Google Analytics is een gepersonaliseerd dashboard waar je de SEO-prestaties van je website kunt bijhouden. Het toont essentiële SEO-gegevens zoals organisch verkeer, gemiddelde positie in zoekresultaten, en bounce rate.

Hoe maak je een SEO-dashboard in Google Analytics?

Het maken van een SEO-dashboard in Google Analytics is relatief eenvoudig. Hier is een stappenplan om je te helpen je eigen SEO-dashboard op te zetten:

 1. Log in op je Google Analytics-account en ga naar je property.
 2. Klik op 'Aanpassen' en kies 'Dashboards'.
 3. Klik op '+ Nieuw Dashboard' en kies 'Leeg Canvas'.
 4. Geef je nieuwe dashboard een naam, bijvoorbeeld 'SEO Dashboard'.
 5. Start met het toevoegen van widgets. Je kunt kiezen uit verschillende soorten widgets, zoals kaarten, grafieken en tabellen, afhankelijk van de SEO-metrics die je wilt bijhouden.

Welke SEO-metrics moet je bijhouden in Google Analytics?

Er zijn verschillende SEO-metrics die je kunt bijhouden in Google Analytics. Hier is een lijst van enkele belangrijke metrics die je zou moeten overwegen om in je SEO-dashboard op te nemen:

 • Organisch verkeer
 • Gemiddelde positie in zoekresultaten
 • Bounce rate
 • Pagina's per sessie
 • Gemiddelde sessieduur
 • Percentage nieuwe sessies

Door deze metrics bij te houden, kun je de prestaties van je SEO-inspanningen beter begrijpen en waar nodig aanpassingen maken.

Hoe gebruik je je SEO-dashboard in Google Analytics?

Eenmaal jouw SEO-dashboard is opgezet, kun je het gebruiken om regelmatig je SEO-prestaties te controleren. Door de data te analyseren, kun je zien welke van je SEO-strategieën werken en welke niet. Dit stelt je in staat om aanpassingen te maken en je SEO-inspanningen verder te optimaliseren.

Het maken en gebruiken van een SEO-dashboard in Google Analytics kan een krachtige manier zijn om je SEO-inspanningen te meten en te analyseren. Door je SEO-data bij te houden, kun je beter begrijpen hoe je website presteert in zoekmachines en waar er ruimte is voor verbetering.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.