Hoe maak je een contentkalender voor je online marketing?

TTom 23 september 2023 15:51

In de wereld van online marketing is planning alles. Niet alleen helpt het je bij te houden wat je moet doen en wanneer, maar het zorgt er ook voor dat je consistent en relevant blijft voor je publiek. Een van de beste tools om dit te bereiken is een contentkalender. Maar hoe maak je een contentkalender? Laten we dat eens bekijken.

Waarom een contentkalender?

Een contentkalender, ook wel bekend als een redactionele kalender, is een essentieel hulpmiddel voor elke online marketeer. Het helpt je te organiseren, plannen en strategiseren al je content in één overzichtelijk document. Hiermee kun je:

 • Je content vooruit plannen
 • Zorgen voor consistentie
 • Tijd besparen
 • Je SEO verbeteren
 • Je team op één lijn houden

Stappen voor het maken van een contentkalender

Het maken van een contentkalender kan in eerste instantie ontmoedigend lijken. Maar maak je geen zorgen, we hebben een eenvoudige stap-voor-stap handleiding voor je samengesteld.

 1. Begrijp je publiek. Het begrijpen van je publiek is de eerste stap in elke marketingstrategie. Wie zijn ze? Wat vinden ze leuk? Wanneer zijn ze online? Deze informatie zal je helpen beslissen wat voor soort content je moet maken en wanneer je deze moet publiceren.

 2. Bepaal je doelen. Wat wil je bereiken met je content? Wil je meer websiteverkeer? Meer betrokkenheid? Meer verkopen? Je doelen zullen je helpen je contentstrategie vorm te geven.

 3. Brainstorm content ideeën. Nu je je publiek en doelen kent, is het tijd om content ideeën te bedenken. Wat voor soort content zal je publiek aantrekken en je doelen helpen bereiken?

 4. Maak een tijdlijn. Bepaal hoe vaak je wilt posten en maak een schema voor je posts. Houd rekening met speciale datums en evenementen die relevant kunnen zijn voor je merk of industrie.

 5. Gebruik een tool of sjabloon. Er zijn veel hulpmiddelen en sjablonen beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van je contentkalender. Ze variëren van eenvoudige spreadsheets tot complexe software. Kies de tool die het beste bij je behoeften past.

 6. Houd je contentkalender bij. Een contentkalender is geen statisch document. Het moet regelmatig worden bijgewerkt en aangepast naargelang de behoeften en reacties van je publiek.

Hier is een eenvoudig sjabloon dat je kunt gebruiken voor je eigen contentkalender:

Datum Content Type Onderwerp Doel Publicatie Tijd
1 Jan Blog Post SEO Tips Verkeer verhogen 10:00 AM
2 Jan Social Media Post Nieuw Product Brand Awareness 12:00 PM
3 Jan E-mail Nieuwsbrief Maandelijkse Update Klantretentie 8:00 AM

Met een goed geplande contentkalender, is je contentplanning voor online marketing gegarandeerd een succes. Dus waarom zou je er vandaag niet een beginnen?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.