Hoe gebruik je online enquêtes voor marktonderzoek?

JJoost 8 augustus 2023 07:02

Online enquêtes zijn een krachtig hulpmiddel voor marktonderzoek. Ze stellen bedrijven in staat om snel en efficiënt feedback en inzichten te verzamelen van een breed scala aan mensen. Maar hoe gebruik je ze effectief? Laten we dieper duiken in dit onderwerp.

Wat zijn online enquêtes?

Online enquêtes zijn vragenlijsten die digitaal worden verspreid en ingevuld. Ze kunnen worden gebruikt om meningen, voorkeuren, gedragingen en andere vormen van informatie van mensen te verzamelen. Ze kunnen bestaan uit verschillende soorten vragen, zoals meerkeuzevragen, open vragen, beoordelingsschalen en meer.

Waarom online enquêtes gebruiken voor marktonderzoek?

Er zijn verschillende voordelen van online enquêtes voor marktonderzoek:

 • Schaalbaarheid: Online enquêtes maken het mogelijk om een groot aantal mensen te bereiken. Of je nu een klein publiek wilt bereiken of miljoenen mensen, online enquêtes kunnen dit aan.

 • Snelheid: Het opzetten en verspreiden van een online enquête kan in een kwestie van minuten gebeuren. En aangezien de enquêtes digitaal zijn, kun je de resultaten vrijwel direct beginnen te analyseren.

 • Kosten: Online enquêtes zijn vaak goedkoper dan traditionele enquêtes, omdat ze geen drukwerk of verzendkosten met zich meebrengen.

 • Flexibiliteit: Online enquêtes kunnen gemakkelijk worden aangepast en bijgewerkt, wat ze ideaal maakt voor marktonderzoek dat zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen.

Hoe zet je een online enquête op?

 1. Bepaal het doel van je enquête: Wat wil je leren van de antwoorden van de respondenten? Dit zal bepalen welke vragen je stelt.

 2. Kies de juiste vragen: Probeer een mix van verschillende soorten vragen te gebruiken om een breder scala aan informatie te verzamelen.

 3. Bepaal de lengte van je enquête: Te lange enquêtes kunnen leiden tot vermoeidheid bij de respondent, dus houd het kort en bondig.

 4. Test je enquête: Voer een test uit bij een kleine groep mensen voordat je de enquête op grote schaal verspreidt.

 5. Verspreid je enquête: Gebruik verschillende kanalen, zoals e-mail, sociale media, en je website om je enquête te verspreiden.

Het analyseren van de resultaten

De dataverzameling is maar het halve werk. Het analyseren van de resultaten is waar de echte waarde ligt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je enquêteresultaten te interpreteren:

 1. Bekijk de algemene trends: Kijk naar de algemene respons en de trends in de antwoorden. Zijn er duidelijke patronen of thema's die naar voren komen?

 2. Analyseer individuele vragen: Kijk naar de antwoorden op individuele vragen. Zijn er verrassingen? Zijn er antwoorden die tegen je verwachtingen in gaan?

 3. Kruisanalyse: Kijk of er correlaties zijn tussen de antwoorden op verschillende vragen. Dit kan nuttige inzichten onthullen over je publiek.

 4. Doe vervolgonderzoek: Als er vragen zijn die meer onderzoek vereisen, plan dan vervolgenquêtes of interviews om dieper in het onderwerp te duiken.

Online enquêtes kunnen een krachtig hulpmiddel zijn voor marktonderzoek. Door ze effectief te gebruiken, kun je waardevolle inzichten verzamelen die je helpen om je bedrijf te laten groeien en te verbeteren.

Meer artikelen