Hoe gebruik je heatmaps om je website gebruikservaring te verbeteren?

JJoost 12 augustus 2023 23:56

Heb je je ooit afgevraagd hoe bezoekers je website echt gebruiken? Met heatmaps kun je precies zien waar gebruikers klikken, hoe ver ze scrollen en waar ze hun aandacht op richten. In dit artikel leer je hoe heatmaps kunnen helpen om de gebruikservaring van je website te verbeteren.

Wat zijn heatmaps?

Heatmaps zijn visuele weergaven van data waarbij waarden worden weergegeven door kleuren. Een deel van een pagina krijgt een andere kleur afhankelijk van hoe vaak gebruikers erop klikken of hoe lang ze ernaar kijken. Dit maakt het makkelijk om in één oogopslag te zien welke delen van je website de meeste aandacht krijgen.

Soorten heatmaps

Er zijn verschillende soorten heatmaps die je kunt gebruiken om je website gebruikservaring te verbeteren:

  • Klik Heatmaps: Toont waar gebruikers het meest klikken op je website. Dit kan je helpen om te begrijpen waar bezoekers verwachten dat interactieve elementen zijn.
  • Scroll Heatmaps: Toont hoe ver gebruikers scrollen op een pagina. Hiermee kun je zien of belangrijke content buiten het zicht van de meeste bezoekers valt.
  • Beweging Heatmaps: Toont waar gebruikers hun cursor bewegen op de pagina. Dit kan een indicatie geven van waar ze hun aandacht op richten.

Heatmap tools

Er zijn veel verschillende tools beschikbaar voor het maken van heatmaps. Populaire opties zijn onder andere Hotjar, Crazy Egg en Mouseflow. Deze tools verzamelen data over het gedrag van je bezoekers en presenteren deze data in de vorm van een heatmap.

Heatmaps interpreteren

Het interpreteren van de data uit je heatmaps kan in het begin lastig zijn. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Kijk naar de meest opvallende kleuren. Dit zijn de gebieden waar de meeste activiteit plaatsvindt.
  2. Let op gebieden met weinig kleur. Dit zijn plekken die bezoekers negeren of over het hoofd zien.
  3. Zoek naar patronen. Dit kan wijzen op problemen met de navigatie of de layout van je website.

Door het gebruik van heatmaps en de juiste interpretatie van de verzamelde data, kun je de gebruikservaring van je website aanzienlijk verbeteren en zo de conversie verhogen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.