Hoe gebruik je Google Trends voor content ideeën en SEO?

JJoost 24 augustus 2023 15:17

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je Google Trends kunt gebruiken voor SEO en het genereren van content ideeën, ben je bij het juiste artikel beland. Google Trends is een ongelooflijk krachtige tool die je een schat aan informatie kan bieden over wat mensen zoeken op het web.

Wat is Google Trends?

Google Trends is een gratis tool van Google die inzicht geeft in de zoekopdrachten van mensen op Google. Met deze tool kun je de populariteit van zoektermen over een bepaalde periode en in verschillende regio's bekijken. Dit kan je helpen om trending onderwerpen, seizoensgebonden trends en geografische informatie te ontdekken.

Hoe gebruik je Google Trends voor SEO?

Met Google Trends kun je jouw SEO-strategie verbeteren door te begrijpen welke onderwerpen en zoekwoorden op dit moment trending zijn. Hier zijn enkele tips om te beginnen:

 1. Zoekwoordonderzoek: Gebruik Google Trends om zoekwoordideeën op te doen. Je kunt zien welke zoekwoorden in populariteit stijgen en welke misschien hun beste tijd hebben gehad.

 2. Seizoensgebonden content: Met Google Trends kun je seizoensgebonden trends ontdekken. Als je bijvoorbeeld een online kledingwinkel hebt, kun je zien wanneer mensen beginnen te zoeken naar 'zomerkleding' en je content daarop aanpassen.

 3. Vergelijk zoekwoorden: Je kunt tot vijf zoekwoorden of groepen van zoekwoorden vergelijken om te zien welke het meest populair zijn. Dit kan je helpen om te beslissen welke zoekwoorden je wilt targeten.

 4. Geografische trends: Begrijp waar jouw zoekwoorden populair zijn. Dit kan je helpen bij het maken van content die specifiek is afgestemd op bepaalde locaties.

Content ideeën genereren met Google Trends

Naast het verbeteren van je SEO, kan Google Trends ook een geweldige bron van content ideeën zijn. Hier zijn enkele manieren om dat te doen:

 1. Trending onderwerpen: Kijk naar wat er momenteel trending is en bedenk hoe je die onderwerpen kunt verwerken in je content.

 2. Gerelateerde zoekopdrachten: Google Trends toont ook gerelateerde zoekopdrachten, wat je kan helpen om onderwerpen voor je content te bedenken.

 3. Historische data: Kijk naar de historische data van een zoekwoord om te zien hoe de interesse erin in de loop van de tijd is veranderd. Dit kan je inspiratie geven voor content die de evolutie van een onderwerp belicht.

Beste praktijken voor het gebruik van Google Trends

Als je aan de slag gaat met Google Trends, houd dan deze beste praktijken in gedachten:

 1. Gebruik brede termen: Google Trends werkt het beste met brede zoektermen. Als je te specifiek wordt, heb je misschien niet genoeg data.

 2. Kijk naar de lange termijn: Hoewel het nuttig kan zijn om te kijken naar wat er op dit moment trending is, kan het ook waardevol zijn om naar lange termijn trends te kijken.

 3. Combineer met andere SEO tools: Hoewel Google Trends een geweldige tool is, moet het niet je enige bron van SEO informatie zijn. Combineer het met andere SEO tools voor een vollediger beeld.

 4. Experimenteer: Speel met verschillende zoekwoorden, tijdsbereiken en regio's om te zien wat je kunt ontdekken.

Met de juiste aanpak kan Google Trends een krachtige bondgenoot zijn in je SEO strategie en je helpen om boeiende content te creëren. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.