Hoe beïnvloeden voice assistants je SEO?

TTom 12 september 2023 15:57

Als je in de digitale marketingwereld werkt, heb je ongetwijfeld gehoord van de opkomst van voice assistants zoals Siri, Alexa en Google Home. Deze slimme apparaten zijn niet alleen handig voor de gebruiker, maar hebben ook een enorme impact op de Search Engine Optimization (SEO) wereld.

De impact van voice assistants op SEO

Waarom is dit zo belangrijk voor ons marketeers? Simpel. Voice assistants veranderen de manier waarop mensen zoeken op het internet. In plaats van te typen, stellen mensen nu vragen aan hun apparaten - en deze vragen zijn vaak anders geformuleerd dan getypte zoekopdrachten.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zoeken naar 'weer Amsterdam', zou iemand kunnen vragen 'Wat voor weer is het in Amsterdam?'. Dit kan een grote invloed hebben op hoe we onze SEO strategieën moeten aanpassen.

Optimaliseren van SEO voor voice assistants

Het is duidelijk dat we onze SEO moeten optimaliseren voor deze nieuwe manier van zoeken. Maar hoe doen we dat? Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik natuurlijke taal: Voice searches zijn vaak in de vorm van een vraag en worden geformuleerd met natuurlijke, conversatie taal. Zorg ervoor dat je content deze taal weerspiegelt.

  2. Antwoord op vragen: Veel voice searches zijn vragen. Zorg ervoor dat je content antwoorden biedt op veelgestelde vragen in je vakgebied.

  3. Gebruik long-tail keywords: Omdat voice searches vaak langer zijn, kun je profiteren van long-tail keywords. Deze zijn vaak minder concurrerend en kunnen helpen om je verkeer te verhogen.

Voice SEO: wat je moet weten

Het is belangrijk om te begrijpen dat voice search nog in de beginfase is. Er is nog veel dat we niet weten. Echter, wat we wel weten is dat het een groeiend veld is en dat het waarschijnlijk in de nabije toekomst een nog grotere impact zal hebben op SEO.

Voice Assistant Percentage Gebruikers
Siri 45%
Google Home 30%
Alexa 25%

Zoals je kunt zien, hebben voice assistants al een aanzienlijk deel van de markt in handen. Het is daarom essentieel om je SEO te optimaliseren voor deze nieuwe technologie.

De toekomst van SEO met voice assistants

Het is duidelijk dat voice assistants een blijvende impact zullen hebben op SEO. Hoewel het nog vroeg is, is het duidelijk dat bedrijven die zich aanpassen aan deze nieuwe technologie een voorsprong zullen hebben op hun concurrentie. Het is tijd om je SEO strategie aan te passen en te optimaliseren voor voice search. Ben je er klaar voor?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.