Hoe beïnvloeden robots.txt-bestanden je SEO?

JJoost 25 augustus 2023 07:01

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) omvat vele technieken en strategieën. Een daarvan is het correct instellen van je robots.txt-bestand. Dit ondergeschoven kindje in de wereld van SEO kan een grote invloed hebben op hoe zoekmachines je website crawlen en indexeren.

Begrijpen wat een robots.txt-bestand is

Een robots.txt-bestand is een eenvoudig tekstbestand dat op je website wordt geplaatst. Het informeert zoekmachines over welke delen van je site ze mogen bezoeken en welke delen ze moeten vermijden. Hierdoor heb je meer controle over hoe zoekmachines je site crawlen en indexeren.

De invloed van robots.txt op SEO

Het correct instellen van je robots.txt kan een belangrijke bijdrage leveren aan je SEO. Door specifieke delen van je site te blokkeren, kun je voorkomen dat zoekmachines content dubbel indexeren, waardoor je SEO-score kan dalen. Daarnaast kun je met een juist ingestelde robots.txt zoekmachines efficiënter laten crawlen, wat je site sneller kan maken.

Tegelijkertijd kan een verkeerd ingestelde robots.txt negatieve gevolgen hebben. Zo kun je per ongeluk belangrijke pagina's blokkeren, wat je SEO schaadt.

Hoe stel je een robots.txt-bestand in?

Het instellen van een robots.txt-bestand is relatief eenvoudig. Je maakt een tekstbestand aan met de naam 'robots.txt' en plaatst dit in de root van je website. In dit bestand geef je aan welke delen van je site zoekmachines wel of niet mogen bezoeken.

Hier een voorbeeld van de structuur van een robots.txt bestand:

User-agent: *
Disallow: /private/
Disallow: /test/

In dit voorbeeld vertellen we alle zoekmachines (aangegeven met de asterisk) dat ze de mappen 'private' en 'test' niet mogen bezoeken.

Testen van je robots.txt

Het is belangrijk dat je na het instellen van je robots.txt deze test. Er zijn verschillende tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen, zoals de 'Robots Testing Tool' van Google.

Alternatieven voor robots.txt

Naast robots.txt zijn er ook andere manieren om controle te hebben over hoe zoekmachines je site crawlen. Een daarvan is het gebruik van de 'noindex' meta tag. Deze tag geeft aan zoekmachines aan dat een specifieke pagina niet geïndexeerd mag worden.

Succesvolle SEO strategieën maken vaak gebruik van zowel een robots.txt-bestand als andere technieken. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat robots.txt slechts een onderdeel is van een grotere SEO-strategie.

Het correct instellen en optimaliseren van je robots.txt bestand kan een significante invloed hebben op je SEO. Het is dus zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden in je SEO-strategie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.