Het belang van de 301 redirect voor SEO

TTom 23 augustus 2023 23:57

Als je je ooit hebt beziggehouden met de technische kant van SEO, dan heb je ongetwijfeld gehoord over de term '301 redirect'. Maar wat is het precies, en waarom is het zo belangrijk voor SEO? Laten we dat eens nader onderzoeken.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is, simpel gezegd, een manier om bezoekers en zoekmachines te vertellen dat een specifieke pagina permanent is verplaatst naar een andere locatie. Het is een manier om ervoor te zorgen dat, zelfs als een URL is veranderd of een pagina is verwijderd, de bezoeker nog steeds de juiste informatie vindt.

Het gebruik van 301 redirects is vooral belangrijk wanneer je een website redesign ondergaat, oude content verwijdert, of wanneer je simpelweg de structuur van je URLs wilt wijzigen.

Het belang van 301 redirect voor SEO

Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan de 301 redirect. Ze maken gebruik van deze instructies om hun index van het web te updaten en te bepalen welke pagina's ze aan gebruikers moeten tonen bij het uitvoeren van een zoekopdracht.

Bovendien wordt bij een 301 redirect de zogenaamde 'link equity', of de waarde die wordt doorgegeven van links naar jouw website, behouden. Dit is cruciaal voor SEO, omdat het bijdraagt aan de algehele autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines.

301 redirect versus 302 redirect

Het verschil tussen een 301 en een 302 redirect is dat de eerste permanent is, terwijl de laatste tijdelijk is. Voor SEO-doeleinden is het over het algemeen beter om een 301 redirect te gebruiken, omdat deze de link equity behoudt. Een 302 redirect doet dit niet.

Hoe zet je een 301 redirect in?

Er zijn verschillende manieren om een 301 redirect in te stellen, afhankelijk van je webhostingomgeving en het platform dat je gebruikt. Hier is een eenvoudige methode voor het instellen van een 301 redirect:

  1. Open het .htaccess bestand in de root directory van je website.
  2. Voeg de volgende code toe aan het bestand: Redirect 301 /oude-pagina /nieuwe-pagina
  3. Vervang /oude-pagina met de oude URL (na de .com) en /nieuwe-pagina met de nieuwe URL.

Belangrijke punten om te onthouden

Bij het toepassen van 301 redirects zijn er een aantal dingen om in gedachten te houden. Hier is een lijst van enkele belangrijke punten:

  • Probeer gebroken links te vermijden door altijd redirects in te stellen voor verwijderde pagina's.
  • Gebruik een 301 redirect in plaats van een 302 redirect, tenzij de verplaatsing van een pagina echt tijdelijk is.
  • Controleer na het instellen van een 301 redirect altijd of deze correct werkt.

Het correct toepassen van 301 redirects is een cruciale stap in een effectieve SEO strategie. Het helpt niet alleen bij website optimalisatie, maar verbetert ook de user experience en draagt bij aan een betere zoekmachine ranking.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.