Het belang van Core Web Vitals voor SEO

JJoost 4 september 2023 07:02

Wanneer je je bezighoudt met de optimalisatie van je website voor zoekmachines, zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Een van deze factoren zijn de zogenaamde 'Core Web Vitals'. Maar wat zijn Core Web Vitals eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk voor SEO?

Wat zijn Core Web Vitals?

Core Web Vitals zijn een set van specifieke factoren die Google ziet als essentieel voor de totale gebruikerservaring op je webpagina's. Ze maken deel uit van Google's Page Experience signalen, die de kwaliteit van de gebruikerservaring meten. Deze vitale webstatistieken omvatten:

  1. Largest Contentful Paint (LCP): Deze factor meet de laadtijd van de grootste inhoud op de pagina. Idealiter zou dit binnen 2,5 seconden moeten gebeuren.

  2. First Input Delay (FID): Dit meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met je site (bijv. een link aanklikt) tot het moment dat de browser daadwerkelijk reageert op die interactie. Een goede FID is minder dan 100 milliseconden.

  3. Cumulative Layout Shift (CLS): Dit meet hoeveel de inhoud van de pagina onverwacht verschuift tijdens het laden. Een goede CLS-score is minder dan 0,1.

Waarom zijn Core Web Vitals belangrijk voor SEO?

Het belang van Core Web Vitals voor SEO kan niet worden onderschat. In feite hebben ze direct invloed op hoe Google je website rangschikt in de zoekresultaten. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Gebruikerservaring: Core Web Vitals zijn een directe meting van de gebruikerservaring op je website. Wanneer je site snel laadt en reageert, en de inhoud niet onverwacht verschuift, zijn gebruikers waarschijnlijker om op je site te blijven en te converteren. Dit kan leiden tot hogere rankings in Google.

  • Bounce Rate: Als je site langzaam is of de inhoud verschuift, zullen gebruikers waarschijnlijk je site snel verlaten. Dit kan je bounce rate verhogen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je SEO.

  • Pagina ervaring signaal: Google heeft aangekondigd dat Core Web Vitals een onderdeel worden van hun pagina ervaring signaal. Dit betekent dat ze een directe impact zullen hebben op hoe je site wordt gerangschikt in de zoekresultaten.

Kortom, aan het optimaliseren van je Core Web Vitals kan een aanzienlijke verbetering van je SEO opleveren. Daarom is het van essentieel belang om de prestaties van je site regelmatig te meten en te monitoren, en om verbeteringen aan te brengen waar nodig.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.