Het belang van canonical tags voor SEO

JJoost 2 september 2023 21:06

Canonical tags zijn misschien wel een van de meest ondergewaardeerde aspecten van SEO. Maar wat zijn ze precies, en wat is het belang van canonical tags voor SEO? In dit artikel duiken we diep in dit onderwerp.

Wat zijn canonical tags?

Een canonical tag is een stukje code dat je aan de HTML van een webpagina toevoegt. Het geeft aan zoekmachines aan welke versie van een webpagina de voorkeur heeft wanneer er meerdere, gelijkaardige versies bestaan. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld e-commerce websites, waar producten onder verschillende categorieën kunnen vallen.

Hoe canonical tags te gebruiken

Het instellen van canonical tags kan op verschillende manieren. Het is vooral belangrijk dat je aangeeft welke pagina de 'master' versie is. Dit doe je door de URL van de voorkeurspagina in de canonical tag te zetten.

Het belang van canonical tags voor zoekmachines

Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan canonical tags. Ze helpen de zoekmachine om de juiste versie van een pagina te indexeren en voorkomen dat soortgelijke pagina's als 'duplicate content' worden gezien.

Canonical tags en duplicate content

Duplicate content kan een groot probleem zijn voor SEO. Het kan zoekmachines verwarren, wat kan leiden tot een lagere ranking. Met canonical tags geef je duidelijk aan welke versie van de pagina geïndexeerd moet worden.

Voordelen van canonical tags

Canonical tags hebben verschillende voordelen. Ze helpen bij het verbeteren van de SEO, het voorkomen van duplicate content en het geven van duidelijke signalen aan zoekmachines. Hier zijn enkele voordelen op een rij:

  1. Verbeterde SEO: Door de juiste canonical tag te gebruiken, zorg je ervoor dat zoekmachines de juiste versie van je pagina indexeren. Dit kan leiden tot een betere ranking.
  2. Voorkomen van duplicate content: Canonical tags kunnen helpen duplicate content te voorkomen. Ze geven duidelijk aan welke versie van een pagina geïndexeerd moet worden.
  3. Duidelijke signalen aan zoekmachines: Met canonical tags geef je duidelijke signalen aan zoekmachines over welke versie van een pagina ze moeten indexeren.

Veelvoorkomende fouten met canonical tags

Ondanks de voordelen, zijn er ook veelvoorkomende fouten met canonical tags. Zo kan het foutief instellen van de tags leiden tot problemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten:

  • Het instellen van een verkeerde URL als voorkeurspagina.
  • Het vergeten om canonical tags in te stellen op vergelijkbare pagina's.
  • Het niet consistent zijn met de canonical tags over de hele website.

Het is duidelijk dat canonical tags voor SEO van groot belang zijn. Ze helpen bij het verbeteren van de zoekmachine optimalisatie, voorkomen duplicate content en geven duidelijke signalen aan zoekmachines. Maar net als bij alle SEO technieken, is het belangrijk om ze correct te gebruiken om de voordelen ervan te kunnen plukken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.