Het belang van breadcrumb navigatie voor SEO

TTom 31 augustus 2023 12:17

Breadcrumb navigatie is een belangrijk onderdeel van bijna elke goede website. Maar wist je ook dat het een grote rol speelt in je SEO-strategie? In dit artikel duiken we in het belang van breadcrumb navigatie voor SEO.

Wat is breadcrumb navigatie?

Breadcrumb navigatie is een secundaire navigatiestructuur die de gebruiker helpt om te begrijpen waar ze zich op een website bevinden. Het is een soort van 'kruimelpad' dat de gebruiker kan volgen om terug te keren naar de startpagina. Breadcrumb navigatie kan er bijvoorbeeld zo uitzien: Homepage > Blog > SEO > Dit Artikel.

Hoe breadcrumb navigatie de SEO verbetert

Er zijn verschillende manieren waarop breadcrumb navigatie de SEO van een website kan verbeteren. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Gebruikerservaring: Breadcrumb navigatie verbetert de gebruikerservaring door bezoekers te helpen bij het navigeren op de website. Dit kan leiden tot meer tijd op de site, minder bouncepercentage en meer pagina's per bezoek - allemaal positieve signalen voor zoekmachines.

  2. Site structuur: Breadcrumb navigatie helpt zoekmachines de structuur van je website te begrijpen. Dit kan helpen om je site beter te indexeren en kan leiden tot betere rankings.

  3. Klikbare links: De links in de breadcrumb navigatie zijn klikbaar, wat betekent dat ze waarde doorgeven aan de pagina's waarnaar ze linken. Dit kan helpen om de pagerank van je pagina's te verhogen.

Implementatie van breadcrumb navigatie

Het implementeren van breadcrumb navigatie op je website kan een beetje technisch zijn, maar er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen om het proces te starten:

  1. Kies een breadcrumb plugin of script: Er zijn veel verschillende plugins en scripts beschikbaar die je kunt gebruiken om breadcrumb navigatie toe te voegen aan je website. Sommige populaire opties zijn Yoast SEO en Breadcrumb NavXT voor WordPress sites.

  2. Voeg de breadcrumb code toe aan je site: Zodra je een plugin of script hebt gekozen, moet je de breadcrumb code toevoegen aan de juiste plaatsen op je site. Dit kan variëren afhankelijk van het script of de plugin die je gebruikt.

  3. Test de breadcrumb navigatie: Zorg ervoor dat je de breadcrumb navigatie test om te controleren of deze correct werkt. Je wilt geen fouten maken die je SEO zouden kunnen schaden.

Breadcrumb navigatie en Google

Google heeft aangegeven dat breadcrumb navigatie een rol speelt in hun ranking algoritme. Ze gebruiken breadcrumbs om de structuur van je website te begrijpen en ze kunnen zelfs je breadcrumbs tonen in de zoekresultaten, wat de klikfrequentie (CTR) kan verhogen.

In feite biedt Google zelfs een BreadcrumbList schema markup die je kunt toevoegen aan je website om je breadcrumbs te optimaliseren voor de zoekresultaten. Dit is een geavanceerde techniek en het kan waardevol zijn om professionele hulp in te schakelen als je niet zeker bent van dit proces.

Breadcrumb navigatie is dus niet alleen handig voor je gebruikers, maar speelt ook een belangrijke rol in je SEO-strategie. Door te investeren in goede breadcrumb navigatie, kun je zowel de gebruikerservaring van je website verbeteren als je SEO-resultaten stimuleren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.