Het belang van alt-teksten voor afbeeldings-SEO

JJoost 22 augustus 2023 07:07

Wanneer we het hebben over SEO (Search Engine Optimization), denken we vaak aan keyword optimalisatie en backlinking. Maar wist je dat alt-teksten ook een belangrijke rol spelen, vooral als het gaat om afbeeldings-SEO?

Wat zijn Alt-teksten?

Alt-teksten, ook wel bekend als alternatieve teksten of alt-tags, zijn korte beschrijvingen die worden toegevoegd aan afbeeldingen op een website. Ze dienen als een 'tekstalternatief' voor afbeeldingen wanneer deze niet kunnen worden geladen of bekeken. Maar wat is nu het belang van alt-teksten voor afbeeldings-SEO?

Het belang van Alt-teksten voor Afbeeldings-SEO

Google en andere zoekmachines kunnen geen afbeeldingen 'zien' zoals wij dat doen. Ze vertrouwen op alt-teksten om te begrijpen wat er op een afbeelding staat en hoe deze relevant is voor de inhoud van de pagina. Daarom zijn alt-teksten een essentieel onderdeel van een effectieve afbeeldings-SEO strategie.

Alt-teksten kunnen helpen om:

  1. De zichtbaarheid van je website in afbeeldingszoekresultaten te verbeteren. Als je afbeeldingen goed beschreven alt-teksten hebben, hebben ze meer kans om hoog te ranken in Google Afbeeldingen en andere afbeeldingszoekmachines.

  2. De algehele SEO van je website te verbeteren. Goede alt-teksten kunnen de relevantie van je inhoud voor specifieke zoekopdrachten versterken, waardoor je pagina's hoger kunnen ranken in de algemene zoekresultaten.

Hoe gebruik je Alt-teksten voor Afbeeldings-SEO?

Hier zijn enkele tips voor het schrijven van effectieve alt-teksten:

  • Wees beschrijvend: Beschrijf wat er op de afbeelding te zien is. Dit helpt zoekmachines om de afbeelding te 'begrijpen'.

  • Gebruik je keywords: Als het natuurlijk en relevant is, gebruik dan je target keyword in de alt-tekst. Maar overdrijf het niet - keyword stuffing kan leiden tot straffen van zoekmachines.

  • Houd het kort: De meeste zoekmachines geven de voorkeur aan alt-teksten die korter zijn dan 125 tekens.

In de onderstaande tabel staan enkele voorbeelden van goede en slechte alt-teksten.

Goede Alt-tekst Slechte Alt-tekst
Een man die een rode appel eet Man
Een gele zonsondergang boven een blauwe zee Zonsondergang
Een hond die een frisbee vangt in een park Hond

Met behulp van deze tips en technieken kun je alt-teksten effectief gebruiken voor afbeeldings-SEO, waardoor de online vindbaarheid van jouw website wordt verbeterd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.