Het belang van alt-tekst voor SEO

JJoost 12 september 2023 18:42

Wanneer je je bezighoudt met SEO, weet je dat er veel verschillende elementen zijn om rekening mee te houden. Een daarvan is de alt-tekst. Het gebruik van alt-tekst is een vaak over het hoofd gezien aspect van SEO, maar het kan een grote impact hebben op je ranking in de zoekmachines.

Het belang van alt-tekst in SEO

Alt-tekst, ook wel bekend als alternatieve tekst, wordt gebruikt om afbeeldingen te beschrijven op je website. Deze tekst helpt zoekmachines te begrijpen wat de inhoud van de afbeelding is. Dit is vooral belangrijk omdat zoekmachines niet in staat zijn om afbeeldingen te 'zien'. Zonder alt-tekst hebben ze geen idee wat de afbeelding weergeeft.

Het toevoegen van alt-tekst aan je afbeeldingen kan helpen bij het verbeteren van je SEO ranking. Dit komt doordat het de zoekmachines meer context geeft en helpt bij het begrijpen van de inhoud van je website. Bovendien kan het helpen bij het verschijnen van je afbeeldingen in afbeeldingszoekopdrachten, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.

Alt-tekst tips voor betere SEO

Er zijn een paar richtlijnen die je kunt volgen om alt-tekst effectief te gebruiken voor SEO:

  1. Maak het beschrijvend: De alt-tekst moet een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding zijn. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn en vermijd vage termen zoals 'afbeelding' of 'foto'.

  2. Gebruik je keywords: Hoewel je niet moet over-optimaliseren, is het goed om je belangrijkste keywords in de alt-tekst op te nemen. Dit helpt de zoekmachines om de relevantie van de afbeelding voor die keywords te begrijpen.

  3. Maak het niet te lang: De meeste zoekmachines gebruiken een beperkt aantal tekens in de alt-tekst. Probeer je beschrijving dus te beperken tot ongeveer 125 tekens.

  4. Vermijd het opvullen met keywords: Dit wordt beschouwd als keyword stuffing en kan leiden tot een straf van de zoekmachines. Zorg dat de alt-tekst natuurlijk en relevant is.

Alt-tekst en SEO prestatie

Het is moeilijk om precies te meten hoeveel invloed alt-tekst heeft op SEO prestatie. Maar het is duidelijk dat het niet hebben van alt-tekst een gemiste kans is. Het is een eenvoudige manier om zoekmachines meer informatie te geven en de toegankelijkheid van je website te verbeteren. Bovendien kost het weinig tijd om toe te voegen en kan het een positief effect hebben op je SEO.

In de tabel hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste voordelen van het gebruik van alt-tekst voor SEO:

Voordeel Beschrijving
Betere ranking in zoekmachines De alt-tekst helpt zoekmachines de inhoud van de afbeelding te begrijpen, wat kan leiden tot een betere ranking.
Meer verkeer Afbeeldingen met alt-tekst kunnen verschijnen in afbeeldingszoekopdrachten, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.
Verbeterde toegankelijkheid Voor mensen met een visuele beperking kan alt-tekst hen helpen te begrijpen wat er op de afbeelding wordt weergegeven.

In conclusie, alt-tekst mag niet worden genegeerd in je SEO strategie. Het heeft het potentieel om je rankings te verbeteren, meer verkeer naar je site te trekken en de gebruikerservaring te verbeteren. Het is dus zeker de moeite waard om tijd en moeite te investeren in het optimaliseren van je alt-tekst voor SEO.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.