Google Analytics: alles wat je moet weten voor een betere SEO

JJoost 2 september 2023 17:51

Google Analytics is een krachtige tool voor elke online marketeer. Het geeft je inzicht in het gedrag van je bezoekers, hun interacties met je website en nog veel meer. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over Google Analytics en hoe je het kunt inzetten voor een betere SEO.

Google Analytics instellen

Het instellen van Google Analytics is de eerste stap. Je hebt een Google-account nodig om te beginnen. Ga naar de Google Analytics website en volg de instructies om je account in te stellen. Zodra je account is ingesteld, kun je de trackingcode aan je website toevoegen. Deze code zorgt ervoor dat Google Analytics kan beginnen met het verzamelen van data van je website.

Inzichten uit Google Analytics

Een van de voordelen van Google Analytics is de hoeveelheid data die het verzamelt. Maar hoe interpreteer je deze data? Hier zijn enkele belangrijke rapporten die je kunt bekijken:

 • Doelgroep: Dit rapport geeft je inzicht in de demografische gegevens van je bezoekers, zoals leeftijd, geslacht, locatie en meer.

 • Acquisitie: Hier zie je hoe je bezoekers op je website terecht zijn gekomen. Dit kan via organische zoekresultaten, betaalde zoekresultaten, sociale media, direct verkeer en meer.

 • Gedrag: Dit rapport geeft je inzicht in wat je bezoekers op je website doen. Je kunt zien welke pagina's ze bezoeken, hoe lang ze op elke pagina blijven, welke acties ze ondernemen en meer.

 • Conversies: In dit rapport zie je hoeveel van je bezoekers een bepaalde actie hebben ondernomen, zoals het invullen van een formulier, het maken van een aankoop, enzovoort.

Google Analytics gebruiken voor SEO

Google Analytics kan een krachtig hulpmiddel zijn voor SEO. Hier zijn enkele manieren waarop je het kunt inzetten:

 • Bounce rate: Een hoge bounce rate (het percentage bezoekers dat je website verlaat na het bekijken van slechts één pagina) kan een teken zijn dat je website niet aantrekkelijk genoeg is of niet voldoet aan de verwachtingen van de bezoekers. Google Analytics geeft je inzicht in je bounce rate zodat je verbeteringen kunt aanbrengen.

 • Sessies: Het aantal sessies (het aantal bezoeken aan je website) kan je een indicatie geven van de populariteit van je website. Een hoger aantal sessies betekent meer verkeer naar je website, wat kan leiden tot een hogere ranking in zoekmachines.

 • Doelen: Met Google Analytics kun je doelen instellen om te meten hoe goed je website presteert. Dit kan variëren van het bijhouden van het aantal voltooide aankopen tot het aantal keer dat een formulier is ingevuld. Het bereiken van deze doelen kan je SEO helpen verbeteren.

Tips en trucs voor Google Analytics

Tot slot hebben we een paar tips en trucs voor je om het meeste uit Google Analytics te halen:

 • Maak gebruik van segmenten om je data te filteren en beter te begrijpen.

 • Stel aangepaste dashboards in om snel toegang te krijgen tot de informatie die voor jou het belangrijkst is.

 • Maak gebruik van de real-time rapporten om te zien wat er op dit moment op je website gebeurt.

 • Maak gebruik van annotaties om belangrijke gebeurtenissen op je website te markeren en hun impact op je data te volgen.

Met deze inzichten in Google Analytics ben je goed op weg om je SEO te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.