De invloed van Core Web Vitals op je SEO

JJoost 17 december 2023 07:06

Tegenwoordig is een goede gebruikerservaring essentieel voor het succes van je website. Een van de maatstaven die Google gebruikt om de gebruikerservaring te meten, zijn de Core Web Vitals. In dit artikel duiken we diep in om te begrijpen wat Core Web Vitals zijn en hoe ze je SEO beïnvloeden.

Wat zijn Core Web Vitals?

Google's Core Web Vitals zijn een set van drie specifieke page speed en user interaction metingen: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID), en Cumulative Layout Shift (CLS). Deze metingen geven inzicht in de gebruikservaring van je website en spelen een cruciale rol in je SEO.

  • Largest Contentful Paint (LCP): Meet hoe lang het duurt voordat het grootste content element op de pagina is geladen.
  • First Input Delay (FID): Meet hoe lang het duurt voordat de pagina reageert op de eerste interactie van de gebruiker.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Meet hoeveel onverwachte layout verschuivingen er op de pagina plaatsvinden tijdens het laden.

Hoe beïnvloeden Core Web Vitals je SEO?

Google heeft aangekondigd dat Core Web Vitals een ranking factor worden in de Google zoekresultaten. Dit betekent dat websites die goed scoren op deze metrics een betere positie kunnen krijgen in de zoekresultaten. Het optimaliseren van je website voor Core Web Vitals kan dus een positief effect hebben op je SEO.

Hoe meet je Core Web Vitals?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om je Core Web Vitals te meten, waaronder Google's eigen PageSpeed Insights en Google Search Console. Deze tools geven je inzicht in hoe je website presteert en waar er ruimte is voor verbetering.

Tips om je Core Web Vitals te verbeteren

Er zijn verschillende manieren om je Core Web Vitals te verbeteren. Hier zijn enkele tips:

  • Optimaliseer je afbeeldingen: Zware afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website vertragen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn om de snelste laadtijd te garanderen.
  • Minimaliseer JavaScript: Te veel JavaScript kan de prestaties van je website beïnvloeden. Probeer het gebruik van JavaScript te minimaliseren waar mogelijk.
  • Gebruik content delivery networks (CDNs): CDNs kunnen helpen om de laadtijd van je website te verminderen door de inhoud van je website te leveren vanaf de dichtstbijzijnde serverlocatie aan de gebruiker.

Het is belangrijk om te onthouden dat Core Web Vitals slechts één van de vele factoren zijn die Google in overweging neemt bij het rangschikken van zoekresultaten. Echter, het optimaliseren van deze metrics kan helpen om je SEO te verbeteren en je website een betere gebruikservaring te bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.