5 redenen waarom mobile-first belangrijk is voor SEO

JJoost 14 november 2023 07:06

De opkomst van smartphones heeft de manier waarop we het internet gebruiken drastisch veranderd. Tegenwoordig is de kans groot dat je dit artikel op je mobiele apparaat leest. Dit is precies de reden waarom Google 'mobile-first' indexering heeft geïntroduceerd en waarom het zo cruciaal is voor je SEO. In dit artikel leggen we de 5 belangrijkste redenen uit waarom mobile-first belangrijk is voor SEO.

1. Mobiel gebruik is de standaard

Het is geen geheim dat het mobiele gebruik afgelopen jaren enorm is gestegen. Volgens recente onderzoeken maakt meer dan de helft van de wereldwijde internetgebruikers gebruik van mobiele apparaten om te surfen op het internet. Het is daarom niet verrassend dat Google de voorkeur geeft aan mobiel-georiënteerde websites bij het bepalen van de ranking.

2. Google's mobile-first indexering

Google heeft in 2019 aangekondigd dat ze overgaan op 'mobile-first' indexering. Dat betekent dat Google bij het beoordelen en rangschikken van je website eerst kijkt naar de mobiele versie van je site. Als je site niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, kan dit een negatieve invloed hebben op je ranking.

3. Mobiel-vriendelijkheid als rangschikkingsfactor

Mobiel-vriendelijkheid is een officiële rangschikkingsfactor van Google. Dit betekent dat het hebben van een mobiel-vriendelijke website kan bijdragen aan een hogere ranking. Het gaat niet alleen om hoe je site eruit ziet op een mobiel apparaat, maar ook om hoe snel het laadt en hoe gemakkelijk het is om te navigeren.

4. Mobiel verandert het zoekgedrag

Het gebruik van mobiele apparaten verandert de manier waarop mensen zoeken. Mensen die mobiele apparaten gebruiken, voeren vaak andere soorten zoekopdrachten uit dan mensen die desktopcomputers gebruiken. Ze stellen meer vragen en gebruiken vaker spraakopdrachten, wat invloed heeft op de SEO.

5. De toekomst is mobile-first

Met de voortdurende groei van mobiel internetgebruik, is het duidelijk dat de toekomst van SEO 'mobile-first' is. Het is belangrijk om nu te beginnen met het optimaliseren van je website voor mobiele apparaten, om niet achter te blijven op je concurrenten.

Redenen Beschrijving
Mobiel gebruik is de standaard Meer dan de helft van de internetgebruikers surft via mobiel
Google's mobile-first indexering Google beoordeelt eerst de mobiele versie van je site
Mobiel-vriendelijkheid als rangschikkingsfactor Een mobiel-vriendelijke site draagt bij aan een hogere ranking
Mobiel verandert het zoekgedrag Mobiele gebruikers voeren andere soorten zoekopdrachten uit
De toekomst is mobile-first De groei van mobiel internetgebruik maakt 'mobile-first' een prioriteit

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.